Про Крим і кримських татар в 17 ст. з Йоахима Пасторія: Historiae Polonae pars prior, de Vladislai IV regis...,

 До головних, не рахуючи Перекопу, фортець цієї країни, а саме Козлова і особливо Балаклави і Кафи, можна дістатись по морю. В Балаклаві (де колись начебто був стародавній Калус) є стоянка турецьких кораблів, доволі зручна і безпечна, бо довгі гірські хребти утворюють тут затишну бухту. Кафа є столицею провінції (санджаку), де сидить їх губернатор. В давнину Кафа називалась Феодосією. Потім тут жили генуезські торговці, а в 1475 році внаслідок нещасливої для них війни з Татарами і Турками місто визнало зверхність магометанського володаря, як зазначає про це в своїй хроніці Льовенклау. Зараз він населений турецькими, але також і багатьма християнськими, грецькими, вірменськими купцями, які скуповують у татар полоняників і відправляють їх до Константинополя, Трапезунда, Синопа, та в інші різні міста, розташовані по всьому узбережжі Чорного моря. Справедливо було б назвати це справжнім ринком работорговлі. Соромлячи нашу релігію незліченна кількість християн служить на турецьких галерах, або надає інші ганебні послуги варварам, бо змушені робити це через наші внутрішні сум'яття і війни.

Недалеко від Кафи стоїть невелике місто Крименда, Крим або Керим (географи називають по-різному), яке зараз є знаменитим через мідну монету, яку тут карбують, але про його минулу славу готворить хоч те, що від його імені пішла назва всієї цієї країни і народу. Хоча я б не заперечував і проти тих, хто виводить цю назву від Criemetopo, тобто баранячого лоба, як в давнину називали Таврійський мис, або від Cremnis - емпорія в Меотиді згадуваного Геродотом.

Ханський палац називається Бачісарай. Ця назва утворена від слів Бек і Серай, тобто замок намісника. Неподалік від нього є Кала, де тримають найзнатніших з християнських полонених, а також Альма, де збудовано християнський храм, присвячений Св. Іоану. Поблизу також є замки, в яких живуть брати і родичі Хана, яких тут назавають султанами і так звані атталіки, яких хан кличе до себе на раду щодо державних і сімейних справ. До них відносяться і найзначніщі з татар, яких називають мурзами і уланами, крім найбідніших чи найзабитіших. Татарська чернь розселена широко і має прихисток від непогоди в поганеньких хижах, в палатках, а подекуди і в печерах. Проте татарський простий народ зрідка лишається в Тавриді...       

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Про караван-сараї і порядки в караванах. ч. I

Про караван-сараї і порядки в караванах. ч. II